Alla våra barn

– Jag gick från utfattig arbetslös småbarnsmamma till delägare och VD för ett företag med femtio anställda. Helt galet egentligen och inget jag själv trodde var möjligt när jag satt ensam hemma i lägenheten. Det är som två olika världar och två olika personer……..   Så börjar inledningen till Pernilla H Nykvist bok Alla våra barn, en bok som beskriver hennes bakgrund och tillkomsten av Platea, hennes HVB-hem som nu har funnits i tio år, Pernilla beskriver både hennes personliga resa som en del av företagets historia i boken om hinder och möjligheter, svårigheter och glädjeämnen som har funnits på vägen, boken innehåller även citat från ett flertal viktiga personer som har mött Pernilla under hennes resa.

Att vara välfärdsföretagare förpliktigar på flera sätt. men det allra viktigaste är att hålla hjärnan kall och hjärtat varmt och det är något som mycket väl beskriver Pernilla Nykvist och hennes välfärdsföretagande. I vård och omsorg säger de allra flesta att “vi ska ha brukarna i fokus” eller “vi sätter alltid brukarna i centrum”. Sådana löften är inte vatten värda om de inte omsätts i praktiken. Pernilla sa vid ett tillfälle “Nu har vi lediga platser och det finns barn som behöver oss därute” Detta beskriver mycket kärnfullt Pernillas och Plateas tankevärld – de finns till för barnen “där ute”. Den utmaning som Pernilla behärskar så väl är att kombinera affärsmässighet med en djupt  rotad och genuin omtanke om de mest skyddsvärda vi har i samhället – barnen.

Dan Nilsson, förbundsdirektör Svenska Vård

 

Hämtat ur bokenalla_vara_barn

Om jag skulle få drömma om hur framtiden skulle se ut för barn med problem så är det tidiga insatser som är mest självklart och logiskt. Men det är svårt och den största kolossen i maskineriet är sekretessen mellan skola, vård och omsorg. Den behöver suddas ut.

Om ett barn hamnar i något av de tre nätverken så måste det synas hos alla och de behöver samarbeta för att barnen ska fångas upp snabbt. Ju snabbare och öppnare informationen når ut till de olika nätverken, desto snabbare kan barnet få den hjälp det behöver.

I min värld är det helt absurt att en instans kan ha all information medan de andra är omedvetna. Det är först när en utredning inleds som man sammanställer information och då kan det visa sig att problemen startade för flera år sedan och när insatser väl görs är det nästan för sent.

Köp boken här

 

Pernilla är en person som ger avtryck! Det är svårt att säga varifrån det kommer, men någonstans längs vägen så har hon förvärvat ett jäkla driv och en viljestyrka som är starkare än de flestas. När jag som nyrekryterad 26-årig föreståndare klev in i Pernillas värld var det med nyfikenhet och en vilja att göra livet bättre för de barn som behövde det allra mest.

Jag kände vare sig Pernilla eller hennes syster Idah då vi tog klivet in i HVB-världen, men med tiden lyckades vi trevande tillsammans med en underbar arbetsgrupp bygga upp en verksamhet som jag lämnade  med stolthet fyra år senare. Det tog inte lång tid innan Pernilla beskrev för mig varför det var så viktigt för henne att starta en verksamhet för barn och unga. Pernillas liv har inte alltid varit en dans på rosor och hon hade bestämt sig för att omvandla sorg och besvikelser till styrka, men kanske allra mest göra för andra det hon önskat att andra gjort för henne då hon behövde det som allra mest.

Pernilla är för mig en entreprenör ut i fingerspetsarna och det tror jag hon fått med sig från sin uppväxt. Det handlar inte för henne om att gå till jobbet, göra sina timmar och sedan gå hem. Snarare handlar det om att leva sitt jobb och samtidigt hantera konststycket att vara en tillgänglig, stöttande och kärleksfull mor till sina fem fina barn.

Pernilla är modig som tusan och sätter verksamheten först. Hon fattar beslut som ibland skaver och provocerar, fast förvissad om att det är för verksamhetens bästa. När vi andra under svåra ekonomiska tider var nära att kasta in handduken och ge upp, då la Pernilla istället i överväxeln. Hon vågade och vände på skutan, inte på egen hand såklart, men med ett driv och en motivation som jag så här i efterhand ser på med häpnad.

Pernilla är för mig en fin vän och inspirationskälla som jag trots att vi numer hörs av sällan, vet skulle finnas där för mig när det blåser kallt. 

Camilla Nässbjer

 

Köp boken här