För barn och unga

Till dig som är eller kommer att bli Placerad på vårt HVB-hem, så här ser det ut på Platea.


 

till-dig

 

Att bo en stund på HVB-hem

Att bli placerad av socialtjänsten är inte något man drömmer om, men det handlar om en relativt kort period. Under tiden du är hos oss får du hjälp med det du och din familj kan behöva rätta till i livet.

 

 


Du får eget rum

 

Både på Södra Villan och på Prästgården har du eget rum i ett stort och gammalt hus. Det kan bo andra barn och unga samtidigt som du bor där.

 

Ditt rum är möblerat med säng, byrå, skrivbord och stol då du flyttar in. Man får ta med sig eventuella saker för att kunna utföra sin hobby så som musikinstrument, målarstaffli m.m. Du kan givetvis även ta med planscher och bilder att sätta upp på väggarna.

 


 

Skola

skolan1

 

 

Du går i skolan som vanligt. Till en början går du i en egen grupp för barnen som är placerade på Platea. Detta för att läraren tillsammans med dig ska kunna planera skoldagen så att den passar dig bäst. Efter en tid kan du börja i en större klass.


Mat

Den mat som serveras på Platea är hemlagad och vi är noga med vilka matvaror vi köper, det innebär att vi helst köper grödor som odlas miljövänligt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, att maten inte innehåller konstiga tillsatser eller har producerats med GMO samt att köttvaror kommer från djur som levt ett bra liv hos bönder som haft en bra arbetsmiljö.


 

Vi gör också en hel del aktiviteter tillsammans

 

 

 

Aktiviteter som erbjuds på kvällar och helger är allt från biobesök och filmkvällar till dans och utflykter. Tränar du fotboll, innebandy, sjunger eller har någon annan aktivitet ordnar vi så att du kan fortsätta med ditt intresse i så stor utsträckning som det är möjligt.

 

 

 

 

 

Tiden på Södra Villan eller Prästgården innehåller väldigt mycket mer. Hör av dej så berättar vi 🙂

 

 


 

Beslut av socialsekreteraren

 

Om en socialsekreterare är orolig för hur ett barn har det, kan den tillsammans med föräldrarna eller på egen hand besluta att barnet ska bo någon annanstans. Enheterna Södra Villan och Prästgården i Hagfors är sådana hem där barn och familjer kan bo dygnet runt. Det finns personal där dygnet runt och deras jobb är att hjälpa dem som bor där så att de får det så bra som möjligt.

 

 

DSC01113Södra Villan barn 0 – 12 år

 

På Södra Villan bor barn i olika åldrar och de kan vara allt från små bebisar till killar eller tjejer upp till 12 år. Om de har syskon som också bor här kan dessa vara upp till 16 år. En del barn på Södra Villan bor där med sina föräldrar.

 

 

prästgårdenPrästgården barn 3-12 år

 

På Prästgården bor det barn, både tjejer och killar, som är mellan 3 – 12 år gamla. En del bor där själva medan andra bor där tillsammans med sina syskon.

 

 


 

När det är besvärligt hemma

 

Ibland kan det hända saker som gör att mammor och pappor under en kortare tid inte kan ta hand om sina barn på ett bra sätt. Då kan barnen få bo på Södra Villan eller Prästgården tills dess att mamma och pappa mår bättre. Det kan också vara så att man kan bo på Södra Villan eller Prästgården om det på något annat sätt är jobbigt eller stökigt hemma.

 

Exempel på sådant kan vara:

 

– Det slåss och bråkas mycket hemma.

 

– En mamma och/eller pappa använder alkohol eller droger.

 

– En mamma och/eller pappa inte kan sköta sina barn eller hemmet på ett bra sätt.

 

– Om barn får ta för mycket ansvar hemma.

 

– Om mamma och/eller pappa är sjuka eller mår dåligt på något annat vis.

 


 

Telefonnummer att ringa om du undrar över något

 

 – Tel. 0563-120 30  Det här numret går till oss och vi svarar dygnet runt.

 

Tel. 0200-230 230  Det här numret går till BRIS om du vill prata med någon vuxen. Du kan också titta på deras hemsida: www.bris.se

 

 

– Ring 112  Akutnummer om det är riktigt stökigt hemma och du vill ha hjälp direkt.

 

– Så här skriver Inspektionen för Vård och Omsorg – IVO (f.d. Socialstyrelsen) till dig som är placerad.

 

Dina rättigheter - klicka här

 

 

 

IVO-broschyr

ladda ner broschyren genom att klicka på
bilden (öppnas i nytt fönster) och sedan spara.

Berätta om missförhållande