Historik

Skärmavbild 2015-04-01 kl. 15.52.48

Platea AB (Villan akut- och utredningshem) startades 2006-03-22. I maj skickades ansökan om tillstånd att bedriva verksamhet enligt 7 kap. 1 § socialtjänstlagen in till Länsstyrelsen i Värmland. Enheten Villan skulle då rikta in sig på föräldrar och barn 0-12 år (syskon upp till 16 år), gravida kvinnor och ensamkommande flyktingbarn. Arbetet med att rekrytera personal var i full gång. Under sommaren 2006 genomfördes två utbildningsdagar för tänkbara behandlingsassistenter. Det var givande och roligt för den blivande personalgruppen att träffas, erhålla samma grundutbildning samt genomföra övningar som svetsade teamen samman.

Den 30 augusti 2006 stod huset klart (vårt första hus var enheten Villan), vi hade en trevlig invigningsdag med inbjudna socialtjänster från Värmland och Närke. Vi bjöd på två intressanta föreläsare H-G Storm Psykolog och Anna Henriksson forskare vid Örebro universitet. Våra gäster hade möjlighet att gå runt, titta på lokalerna och ställa frågor.

 

Först den 16 okt 2006 fick vi Länsstyrelsens tillstånd att bedriva verksamheten och den var formellt öppen för klienter. Det tog sedan elva dagar innan vår första klient placerades, efter den placeringen har det inte gått en enda dag utan att vi haft något uppdrag.

 

Våren 2008 förvärvades Prästgården och en ny enhet började formas, denna enhet startades för de tjejer med självskadebeteende eller annat socialt nedbrytande beteende, men som inte har något missbruk eller allvarlig kriminalitet i sin problematik. Detta har länge efterfrågats av våra uppdragsgivare då de inte vill placera dessa unga tjejer tillsammans med missbrukare och tungt kriminella ungdomar. I september var allt klart och vi hade en liknande invigningsdag med inbjudna uppdragsgivare som bjöds på information, föreläsning och förtäring.

 

Uppdragsgivarna har genom åren kommit med önskemål om andra tänkbara tjänster som det finns behov av från klienternas sida. Från början var det utsluss och eftervård som utökandes till olika varianter av öppenvård och familjehem. Under 2011 formaliserades enheten och fick namnet Maskrosen. Enheten arbetar nu i hela Värmland samt i angränsande kommuner med olika typer av insatser.

Jubileum

Platea fyllde 10 år under 2016 och detta firade vi bl. a med Alla barns dag i Hagfors som blev en mycket lyckad tillställning med massor av barn som besökte oss  vid parkeringen mittemot Stadshuset, det blev en träffpunkt för barn och vuxna med spännande, kostnadsfria och roliga aktiviteter som t.ex. hoppborg, föreställningar, pyssel, aktiviteter och fika, allt gratis. Det kom t.ex en ballongkonstnär, en trollkarl, vi hade skattjakt, en selfie-station, sagostund och en massa annat kul!

I samband med att Platea firade 10 års jubileum så instiftades priset Modiga hjärtan som  delades ut för första gången, fram till 6 oktober tog man in nomineringar till priset, en jury som bestod av Pernilla H Nykvist, Anosh Ghasri, Boo Rundqvist, Björn Dahlin och Leila Andersson utsåg en vinnare som den 26 november fick mottaga priset innan HIBS matchstart i Nya Arenan Hagfors, förutom själva priset och ett diplom fick pristagaren en summa att skänka till välgörande ändamål. Den allra första Modiga hjärtan-pristagare blev Joanna Halvardsson, Karlstad.

Nya ägare

Den 28 november 2016 meddelades personalen om att Platea förvärvats av Humana, på ett möte med samtlig personal förklarade Plateas VD Pernilla H Nykvist samt Claus Forum affärsområdeschef på Humana bl.a vad förvärvet skulle innebära för verksamheten.

-Övertagandet gäller från 28 november, och innebär inga förändringar för den dagliga verksamheten.

– Jag känner mig mycket trygg med att överlåta min verksamhet till just Humana, som jag har stort förtroende för. Mina idéer och planer för Plateas fortsatta utveckling kommer nu att drivas och förvaltas på ett bra sätt – för de boende, för medarbetarna och därmed också för Plateas uppdragsgivares räkning, säger Pernilla Henriksson Nykvist.

– Vi ser fram emot att tillsammans med Platea ytterligare utveckla vår verksamhet för yngre barn med komplexa behov och deras familjer, säger Claus Forum affärsområdeschef Individ och familj. – Vi önskar Platea varmt välkomna till Humana-familjen.